Kedves Olvasó a jelenből!

Lébény könyvét kézbe fogva, emelgetve, nézegetve, mintegy ízlelgetve, de még ki nem nyitva első gondolatom volt, hogy "de szép vastag lett"!

Na jó - futott át az agyamon - biztos jó nagy betűkkel van, azért ilyen szinte már lexikon-szerű. Fellapoztam. Csalatkoznom kellett: ennél kisebb betűkkel nem lehetett volna szedni, mert akkor már olvasni is nehéz lenne!

Beszélgetve Kiszeli igazgató úrral, megtudtam, hogy hosszú évek munkája ez a könyv. Ő már régóta készült egy neves nap eljövetelére. Akkor fejezte be, amikor ez a nap bekövetkezett: a 800 éves évforduló. S máig tartott, amíg ez aztán könyvvé érhetett. Lébény múltja, írásos emlékekkel dokumentált története szervesen eggyé vált az ősi templom életével. Így válhatott emblematikussá a ma itt élők és a sok száz évvel ezelőtt itt élők számára egyaránt. Ez a "sok száz" éves múlt nemrég volt nyolcszáz.

Kedves Olvasó, lapozza most fel e könyvet, kérem: milyen furcsa, épp 800 oldalra sikeredett...

De más érdekessége is van e könyvnek. Kiszeli Lajos tanár úr aprólékos forrásgyűjtő munkájának hála, olyan fotó is előkerült (és e könyvben is fellelhető), amely elárulja végre a templom főbejárata feletti freskó titkát. Merthogy azt állítólag azért nem lehetett helyreállítani, mivel "feledésbe merült" a kép eredetije. Nagyszerű hír ez is: a tanár úr megtalálta!

Azt mondom: Lébény. Vajon tudja-e Ön, kedves Olvasó, hogy ez a szó milyen változáson ment keresztül, amíg mai formája kialakult? Hányadik változata ez szűkebb hazánk nevének? Mert ebből a könyvből erre a titokra is fény derül: a tizenkilencedik. Egy híján húsz. Szoktuk ezt más összefüggésben is mondani... De e tekintetben bizonyítja ez a könyv, hogy különleges település, ahol élünk. Nem egy a sok közül! Színes, izgalmas, néha szomorú, de sikeres, hiszen, ha jött a vész, akkor az itt lakók erejének köszönhetően mindig volt tovább!

Megállapítható, hogy a Lébény könyve nem csak történelmi áttekintés. Legalább két okból sokkal több annál! Egyrészt főhajtás és tisztelet az elődök előtt. Külön értéke a végén található táblázatok sora. Megismerhetőkké válnak a település - írásos emlékekben fellelhető - vezetői. Másrészt hiteles hivatkozási alap az utódoknak. Ez a könyv lehet az a bizonyos kályha, ahova vissza lehet térni, és ahonnan újra lehet indulni (ha szükséges).

Kedves Olvasó a jövőből!

Ha majd felleled - az idősebb, vagy már nem is élő jogán, ugye mondhatom így? - e könyvet egy könyvtárban (ha lesz még akkor ilyen) vagy a dédszülőd házának padlásán (ilyen csak lesz még: bár, ki tudja ezt így a klónozás hajnalán), meríts erőt az elődök múltjából és folytasd a megkezdett munkát! Sződd tovább hiteles leírások, emlékek fonalával Lébény történetét a végtelen szőnyegén...

Kovács Gábor

polgármester

Információk:

A könyv mérete: 17x24 cm

800 oldalas

keménytáblás borítóval

számtalan, jó minőségű fekete-fehér fotóval, a könyv végén pedig 92 színes fotóval, valamint két térképrészlettel, az egyik 1784-ből, a másik 1921-ből.

Készült 1000 példányban, a könyv kereskedelmi forgalomba nem került.

Ára: 3500.- Ft

A Lébény könyve megvásárolható személyesen a Lébényi Közös Önkormányzati Hivatalban, vagy megrendelhető az Önkormányzat bármely elérhetőségén.

Megrendeléskor a könyvet utánvéttel postázzuk, ebben az esetben ára: 3500 Ft + utánvét költsége.