Iskolánk 2021-ben nyerte el az Ökoiskola címet, így a 2021-22-as tanévet már ennek szellemében kezdtük meg. Olyan pedagógiai célokat fogalmaztunk meg, amelyek az iskolai munkaterv nevelési és oktatási feladataival összhangban megvalósíthatók.

Legfontosabb feladataink között szerepel elősegíteni a tanulók környezettudatos és környezetvédő magatartásának, életvitelének kialakulását. Megértetni a fogyasztás és a környezeti erőforrások kapcsolatát. Életmódjukban a természet tisztelete, a felelősség, a környezeti károk megelőzésére való törekvés váljék meghatározóvá. A környezettudatos gondolkodás és életmód kialakítása, elmélyítése, együttműködve a falu önkormányzatával, a szülőkkel, társadalmi szervezetekkel. Szemléletváltás megvalósítása, hogy az új generációk ne csupán ismereteket szerezzenek a globális világ eseményeiről, hanem a globális felelősségvállalással, mint megszerzett képességgel részt vállaljanak maguk is a közvetlen és tágabb környezetük alakításában. Az ehhez szükséges attitűdök és kompetenciák fejlesztése elsőrendű feladat iskolánkban.

 

2021-22-es tanév öko-eseményei

 

 A tanév során folyamatosan gyűjtjük szelektíven a hulladékot. Októberben ismét megrendeztük a papírgyűjtést. A tavalyi évhez hasonlóan ismét gyűjtünk kupakokat. Az iskolánkban kihelyezésre került a használt olaj gyűjtő konténer a „CseppetSem!” program keretében, amelybe a lakosság is hozhatja az elhasznált olajat.

Technika órán és a Természetbarát szakkör keretén belül a tanulók virágokat ültetnek, veteményeznek, komposztálnak. Madáretetőket készítenek és helyeznek ki a madárbarát kertben, ahol egész évben megfigyelhetik a különböző madarak életmódját. A Természetbarát szakkör tagjai minden hónapban közös programot, természetjárást, kirándulást szerveznek. Idén télen megfigyelték a mecséri iskola mellett található fülesbagoly kolóniát.
Az iskolai tanórák keretében megemlékeznek nevezetes napokról a gyerekek, mint pl.: víz világnapja, Föld napja, madarak-és fák napja….. Részt vesz iskolánk az országos szervezésű Diáksport napon, hulladékgazdálkodási- és fenntarthatósági témaheteken, csatlakoztunk a HAPPY hét programjaihoz is.

A tanév folyamán folyamatosan működik az iskolatej, iskolagyümölcs program.  Rendszeresen készítenek tárgyakat, díszeket újrahasznosított anyagokból.

A lébényi intézményen kívül a programok a mecséri tagintézményben is megvalósulnak, ahol a diákok már több éve hagyományosan elvetik, gondozzák, majd betakarítják az iskolakertjükben megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket.

 

 

2022-23-as tanév ÖKO-eseményei

 

ÖKO munkaközösség hírei

 

Iskolánkban hagyomány és ÖKOISKOLAként vállalt feladat is, hogy papírgyűjtéssel teszünk a környezetért, szeptember 30-án, délután az esőfelhőket elűzve, a sárcipőt felöltve vártuk a papírgyűjtőket! A vidám délutánon a 6. osztályos diákok, és két végzős segített az érkezőknek a papír pakolásában.

 Papírgyűjtés végeredmény: 7.177 kg

1.o. 516 kg

2.a 352 kg

2.b 411 kg

3.a 587 kg

3.b 392 kg

4.o. 1330 kg

5.o. 1064 kg

6.a 605 kg

6.b 423 kg

7.a 456 kg

7.b 447 kg

8.a 280 kg

8.b 314 kg

Köszönünk minden kilónyi papírt, hiszen tudjuk: sok kicsi, sokra megy!

 

Az ÖKO munkaközösség szívügye, hogy minden hónapban bővítse iskolánk zöldterületeit, októberben Torma Tiboréknak köszönhetően újabb növényekkel bővült növényparkunk. Kovács Péter tanár úr az 5. és 6. osztályosokkal technika órán ásott-öntözött-ültetett és gereblyézett. Az iskola mellett a Tájház kerítése mellett is tiszafák sorakoznak, a magaságyásokban sütőtökök mosolyogtak és zöldség nőtt, az Egyesület Lébényérttel közös munka eredményeként. A munka után édes a …szőlőlé, ezt diákjaink is megtapasztalhatták, amikor tanár úrral mustot készítettek és közösen elfogyasztották. Köszönjük a lelkes diákok munkáját (is)!

 

A világ legnagyobb tanórája

Iskolánk 5-6. évfolyamos tanulóival a Világ legnagyobb tanórája kereten belül meghirdetett VilágCélOk pályázatra jelentkeztünk. Témánk a közösségi kert kialakítása volt egy helyi szervezettel, az Egyesület Lébényért-tel és az Önkormányzattal együttműködve. A kertészkedés a Tájháznál valósult meg remek hangulatban.

 

„Züm-züm nóta, indulhat a móka, méhecskék, ha táncot járják már elég régóta.”

Az első osztályosok vidám nótázás közepette fogyasztották el Nikovits Róbert helyi méhész („helyimez”) finom, édes, egészséges reggelijét. A többi osztály ugyan nem énekelt, de ugyanolyan örömmel vett részt ezen a vidám mézes délelőttön iskolánkban, és a méz ragadóssága sem tartotta vissza őket a beszélgetéstől: a méhekről és a mézről.

Köszönjük a finom reggelit, az ajándék mézet és tudjuk: „ha van méz, nincs vész”!

 

Az Európai Hulladékcsökkentési Héten kicsit jobban figyeltünk arra, hogy óvjuk a környezetünket, szebbé és szemétmentessé tegyük iskolánkat és lakóhelyünket. Vállalásaink:

  • Hangulatos Hétfő: kulacsot hozzon mindenki és benne vizet!
  • Kísérletezős Kedd: ruhadarabokat ástunk, hogy később megvizsgálhassuk mi történt velük,
  • Szemétmentes Szerda: szemétszedés az iskola és környékén,
  • Cserebere Csütörtök: ruhacsere, játékcsere,
  • Pénteki Pillanatok: adventi gyertyagyújtás méhviasz gyertyával.

 

Egészséghét

Napjainkban az egészséges életmód már szinte magától értetődik, már a gyerekek is „mindent” tudnak a témáról, vagyis már sokat hallottak róla. Küldetésünk nekünk is az iskolában, hogy figyeljünk az egészségünkre, ezért is van minden évben Ökoiskolaként - Egészséghét program a munkatervünkben. Ilyenkor kicsit jobban odafigyelünk, egészséges ételeket eszünk: magunk készítette gyümölcssalátát (köszönjük a Szülői Munkaközösség támogatását), többet mozgunk (tesiórákon és a Fánk bulin), figyelünk a lelki egészségünkre-kedvesebbek vagyunk egymással és előadásokon odafigyelünk: Családi Katalin rendőr tzls. az alsósoknak a biztonságos közlekedésről beszélt, felhívta a figyelmüket a gyerekeknek, hogy fék-prizma-lámpa mindig legyen a kerékpáron, és a kormányt fogni kell! A felsősöknek a káros szenvedélyekről, azok családi és jogi hatásairól beszélt és válaszolt a felmerülő kérdésekre! Ezúton is köszönjük a hasznos információkat!


 

Az Egészséghét kiemelt programja: Bodies Kiállítás Budapesten:

„A múlt héten izgalmas kirándulásra mentünk a 7.-8. évfolyam kíváncsi tanulóival Budapestre. A kiállításon idegenvezetőnk segítségével bepillantást nyerhettünk testünk belső, rejtett világába. Érdekes, látványos, néha megdöbbentő volt, amit láttunk.”

 

Széchenyi 2021