Kirándulóhelyek

2023.október.12.

Tölgy-erdő:

A Tölgy-erdő 100 hektáros terület és elegyes gyertyános-tölgyes.

Az erdő a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén, a Lébény-Tárnokréti úttól északra található.

Lébényi-Hany

A Lébényi-Hany lápi nyúlfarkfüves (Seslerietum uliginosae), valamint kék-perjés (Succiso-Molinie-tum) kiszáradó láprétjein gyönyörű kosborok virítanak, úgymint a szúnyoglábú bibircsvirág (Gymna-denia conopea), a hússzínű ujjaskosbor (Dactylorchiza incarnata), a mocsári kosbor (Orchis laciflora).

Ugyanitt található a kornis tárnics (Gentiana pneumonante), az illatos hagyma (Allium suaveolens), a buglyos szegfű (Dianthus superbus).

Fészkel még a túzok és megtalálható a rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) is. Nyíreseiben fekete harkály (Dryocopus martius) fészkel, elegyes lágylombos erdeiben ritka nagylepkék: sárga pohók (Gastropacha populifolia), púposszövő, tölgy-kőris-szil (Fraxino-Ulmetum) ligeterdeiben pedig a kabasólyom (Falco subbuteo), erdei füles- (Asio otus) és macskabagoly (Strix aluco) talált otthonra.

Nádasaiban nyílik a ritka nádi boglárka (Ranunculus lingua), a csatornák hínarasaiban pedig békaliliom (Hottonia palustris) is található. Nagyvadállománya, a szarvas (Cervus elaphus), a vaddisznó (Sus scrofa) számottevő, a vaddisznó esetenként károkat is okoz a rétek feltúrásával.

 

Forrástavak:

A Lébény mellett elterülő forrástavak környéke kiváló lehetőséget nyújt a kirándulni, horgászni vágyók részére.

Lébényi Lackó Sétálója

A Lébényi Lackó Sétálója egy olyan tanösvény, ahol az életről és benne magunkról tanulhatunk a mesék és mondák világában. 

A tíz Szusszanó állomáson a QR-kódot leolvasva, a 'Mesét kérek' gombra kattintva éritek el a  meséket. Ám, ha a böngészőben engedélyezed a tartózkodási helyedet, akkor is rálelsz a mesére.

Jó szórakozást!

Széchenyi 2021