Német önkormányzat

2015.április.13.

Lébényi Német Önkormányzat

Deutsche Selbstverwaltung Leiden/DSV-Leiden

 

Kedves Látogató!

A 2010-2014-es választási ciklusban alakult első alkalommal német kisebbségi önkormányzat Lébényben. A megalakulás célja az iskolában folyó német nemzetiségi oktatás támogatása, valamint a falunkban élő német származású lakosság hagyományainak, kultúrájának felelevenítése és megőrzése, valamint a nagyközség kulturális életének színesítése.

Tekintsünk vissza egy kicsit az itt élő németek múltjára! Lébényben évszázadok óta él német ajkú lakosság. Az 1946. évi kitelepítések során azonban csaknem 300 lébényi németet űztek ki a németországi Baden-Württemberg tartományba. A kitelepítettek elvesztették magyarországi kis vagyonukat, birtokukat, Németországban viszont nem tudtak igazán új hazára lelni. Annak ellenére idegenek maradtak régi-új hazájukban, hogy anyanyelvi szinten beszélték a nyelvet. A kitelepítésre ítélt magyar települések is vesztettek kulturális gazdagságukból: sok településen meggyengült, nyelvét vesztette a német kisebbség.

A német önkormányzatok értékteremtő tevékenysége által azonban mára már sok településen visszanyerte nyelvét a német gyökerekkel rendelkező közösség. 1994 óta az országban mindenütt fellendült a német nyelv, a hagyományok, a német nemzetiségi oktatás érdekében végzett munka. Mindez a többségi lakosság érdekében is áll, hiszen a helyi németség kapcsolatrendszere és tevékenysége a települések teljes lakosságát gazdagíthatja, úgy kulturálisan, mint gazdaságilag.

Nemzetiségtől függetlenül dolgozzunk hát együtt mindannyiunk közös sikeréért!

 

Lébényi Német Önkormányzat

Elnök:

Kovácsné Unger Márta

Elnökhelyettes:

Porcsalmy Klára Rita

Képviselők:

Ludovicsné Stinner Katalin 

Markóné Molnár Mariann 

Unger Melinda 

 

Elérhetőségek:

Cím: 9155 Lébény, Fő út 47.
 

 

A magyarországi németek himnusza:
(fotón a kotta)

Musik / Zene: Ludwig N. Hackl
Worte / Szöveg: Ernst Imrich

  • Német önkormányzat dokumentumok
Széchenyi 2021