Határtalanul 2019

2019.október.02.
Hegyen-völgyön át a Rákócziak és a szabadságharc hőseinek nyomában jártak iskolánk hetedik osztályos tanulói.

Határtalanul lelkesen készülődtek iskolánk 7. osztályos tanulói és a pedagógusaink a hagyományos tanulmányi kirándulásra Erdélybe, amely a HATÁRTALANUL pályázati program keretein belül valósult meg (HAT-19-01-1202) 2019. szeptember 9-13. között. Az út tematikus útvonalon keresztül zajlott: földrajz tantárgyon keresztül végig jártuk a Kárpát-medence természeti kincseit, a geológiai táj kialakulását, változásait, napjainkban is megtalálható kincseit. A magyar történelem nagy alakjait, irodalmi hírességeket, legendás hősöket „meglátogattuk”, több ízben is elénekeltük a székely himnuszt, Farkaslakán nagyon megdicsértek minket ezért. Felidéztük az ezeréves történelmet, a trianoni békediktátum hatásait, napjaink lehetőségeit. Megismertük a növény- és állatvilág különlegességeit: kőzeteket, ásványokat, sóbarlangban sétáltunk, nagyokat kiáltottunk, hogy halljuk annak visszahangját. Legendákról hallottunk, verseket szavaltunk, könyveket ajánlottunk egymásnak. Megmásztuk a Székelykő magas szikláit, Torockón elcsendesedünk, elgondolkoztunk.

Útvonalunk: Lébény-Aranyosfő-Torockó-Torda-Segesvár-Székelyudvarhely-Fehéregyháza-Szejkefürdő-Farkaslaka-Korond-Parajd-Szováta-Marosvásárhely-Nagyenyed-Gyulafehérvár-Vajdahunyad-Déva-Kolozsvár-Bánffyhunyad-Körösfő-Lébény

Különleges élményt adott számunkra Böjte Csaba és támogatói által fenntartott gyermekotthon meglátogatása Déván. Előzetesen közösen a gyermekekkel együtt gyűjtöttünk az osztályban, az iskolában, majd összecsomagoltuk a sok ruhát, írószert, tisztálkodószert, élelmiszert. Nehezen sikerült a buszra felvinnünk, mert rengeteg adomány jött össze, köszönjük mindenkinek a jótékonykodást! Déván amikor megérkeztünk az otthon vezetője, majd egy aranyos kislány  mesélt a gyermekotthonok működéséről, a mindennapi feladatokról, napirendről. Jó lenne hazatértünk után is kapcsolatban maradni, hogy lássák a gyerekek, hogy az adakozás nem egyszeri alkalom, mindig szükség van rá, és mekkora örömet okoz.

 

  • Határtalanul 2019
Széchenyi 2021