​​​​​​​Felhívás gyommentesítésre

2018.július.20.
​​​​​​A nyári időszakban különösen aktuális téma a parlagfű és gyomnövények elleni védekezés fontossága.

A nyári időszakban különösen aktuális téma a parlagfű és gyomnövények elleni védekezés fontossága, amelyre ezúton is szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét.

A földhasználó ennek a kötelezettségének több módon is eleget tehet. Az egyik leghatékonyabb módszer, amely a parlagfű elszaporodását gátolja, a kézzel végzett gyomlálás, valamint a kapálás. Hasonlóan hatékony és emellett környezet- és költségkímélő védekezési mód a legeltetés és a kaszálás.

Amennyiben nem ezek mellett dönt a földhasználó és valamilyen gyomirtó szert alkalmaz, annak használata esetén fontos, hogy gondosan válassza ki az általa használni kívánt szert. Sok múlik azon is, hogy a kiirtandó növények minél fiatalabbak legyenek.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy túlnyomórészt az egyes módszerek kombinációival érhető el a legjobb eredmény – legyen szó parlagfűről, vagy más gyomról

Gondot ugyanis nemcsak a parlagfű okoz. Számos gyomnövény jelent még veszélyt az emberi egészségre és teheti kellemetlenné a mindennapjainkat. Ezek közül a leggyakoribb allergén gyomnövények a fehér libatop, a fekete üröm, a lóromok, a parlagi rézgyom, valamint a perjefélék.

A földhasználóknak kötelessége ezek ellen is védekezni, amely kötelezettség elmulasztása jogkövetkezményeket von maga után.

Belterületen a jegyző, külterületen a Kormányhivatal rendelhet el közérdekű védekezést. Ezzel egyidejűleg növényvédelmi bírság kiszabására is sor kerül. Amennyiben nem parlagfű, hanem egyéb allergén gyomnövény elleni védekezési kötelezettség elmulasztása valósult meg, a szankcionálást egy felszólítás előzi meg.

Fontos, hogy a saját ingatlanán, valamint az ahhoz tartozó közterületen mindenki köteles gondoskodni a gyomok elleni megfelelő védekezésről. Lébény Önkormányzatának a köztisztaság fenntartásáról és ellátásáról szóló rendelete ugyanis tulajdonosi kötelezettségként írja elő a gyalogúton növekvő gaz kiirtását, valamint az ingatlan előtti közterületre telepített növényzet gondozását is.

Hivatalunk folyamatosan végzi az elhanyagolt ingatlanok felderítését és szankcionálását, de szeretnénk kérni a lakosságot is, hogy ha gondozatlan, gyomos területet látnak, jelezzék azt először az ingatlan tulajdonosának. Amennyiben ez nem lehetséges, vagy nem vezet eredményre, jelezzék a Lébényi Közös Önkormányzati Hivatalban!

Mindannyiunk egészsége érdekében közös célunk, hogy a parlagfű és egyéb gyomok elszaporodását és virágzását – az allergén pollentermelés miatt – megakadályozzuk.

Széchenyi 2021