Szent Jakab Baráti Kör

2023.március.23.
Célja: a Budapesttől Lébényig és Rajkáig tartó Szent Jakab zarándokút folyamatos gondozása, fejlesztése, nyári Szent Jakab zarándoklat szervezése.

Megalakulás: 2012. augusztus

Cím: 9155 Lébény, Fő u. 80.

Elnök: Dukát Csilla

Adószám: 18292923-1-08

Email:

Honlap: szentjakabut.hu

Az egyesület célja:

A Budapesttől Lébényig és Rajkáig tartó Szent Jakab zarándokút folyamatos gondozása, fejlesztése. Emellett fontos tevékenység a 2009. óta létező nyári Szent Jakab zarándoklat megszervezése is. Az állandó jelzésekkel ellátott zarándokútnak és a nyári zarándoklatnak köszönhetően egyre többen kelnek útra és látogatnak el Lébénybe. Az egyesület célja, hogy az útra kelő zarándokokat segítsék információkkal, kiépített út- és szállásrendszerrel, úti okmányokkal, lelki támogatással.

A közösség egy nem-hivatalos egyesületként, egy baráti körként kezdte munkáját: a Camino magyarországi szakaszának, a Budapestről induló és Lébénybe tartó Szent Jakab zarándokútnak a kiépítését és annak gondozását. 2012 augusztusában jegyezték be a Szent Jakab Baráti Kör közhasznú egyesületet Győrben. Székhelyül Lébényt választották, hisz tevékenységük ezer szállal kötődik a településhez. A szervezet tagjai mind önkéntesként dolgozó emberek.

Programok:

  • július 17-25: Szent Jakab zarándoklat Budapesttől Lébényig
  • július 25.: Szent Jakab-nap és zarándokünnep Lébényben
Széchenyi 2021