Szent Jakab-templom

2015.április.20.
Egyike az ország kevés számú, jó állapotban megmaradt román kori templomainak, és ezek közül az egyetlen, amelyet Szent Jakabnak szenteltek. A Nyitva tartásról kérjük, a 0630/255-1343-as telefonszámon érdeklődjenek!

Templom tér 1.

Lébény története elválaszthatatlanul összefonódik a Benedek-rendi apátsági templom történetével. A Győr nemzetségbeli Poth és Chepán ispán építették a monostort és a templomot, amelyet aztán végrendeletileg a bencés rendre hagytak. A Szent Jakabnak szentelt templom alapítási éve nem ismert, de okleveles adatokkal igazolható, hogy 1212-ben már állt. Hányattatott évek következtek. A monostort 1242-ben tatárok, 1271-ben Ottokár cseh király katonái dúlták fel, majd a XV. században németek gyújtották fel a kolostort és a templomot. 1529-ben a törökök is felgyújtották a templomot, amelynek északi tornya ledőlt, a főhajó boltozata beomlott. A bencések ekkor elhagyták a lébényi monostort és Szentmártonba költöztek. A templom és a rendház tulajdonosa 1638-tól a jezsuita rend, ők állították helyre az időközben romossá vált épületet. De a nyugalom nem tartott sokáig. 1683-ban a Bécs ellen vonuló törökök feldúlták és felégették a kolostort, amelyet a jezsuiták újra helyreállítottak. 1841-ben hatalmas tűzvész pusztított, amelyben a templom sátortetője is leégett.

A templom történetének új szakasza 1862-ben kezdődött, amikor August Essenwein német építész vezetésével hozzákezdtek a templom három évig tartó belső felújításához, majd 1872-79 között a külső restauráláshoz. Essenwein új belső berendezést is tervezett, Klein, bécsi festő pedig 1879-ben üvegablakokat készített és a Három királyok imádása című freskóval díszítette a főkapu orommezejét.

 

Tájékoztató a látogatóknak

A Szent Jakab Látogatóközpontban fogadjuk az Árpád-kori templom látogatóit, nyitvatartási időben.

Szolgáltatások: mosdóhasználat, wifi, idegenvezetés - Az idegenvezetést, a lébényi Szent Jakab templomban, az alábbi idegen nyelveken tudjuk biztosítani az előre bejelentkezett csoportoknak: angol, német, francia, olasz, spanyol.

Az épületnek vannak bérbeadható helyiségei tanfolyamok, kisebb-nagyobb baráti, üzleti összejövetelek megrendezéséhez. Egy közeli vendéglő igény szerint biztosít étkezést az épületben vagy az udvaron, rendezvénysátorban. A templomtéren működik a helyi, Lébényi Pékség.

A Látogatóközpont zárt udvarán kocsibeálló, kövezett terasz (padokkal, asztalokkal), tűzrakóhely, színpad, mosdók találhatóak a nagyobbrészt befüvesített terület lombos fái alatt, mely alkalmas sátorozásra, táborozásra, szabadtéri rendezvények lebonyolítására. Lehetőség van póni lovaskocsikázásra. A Látogatóközpont udvara ideális kiindulópontja lehet kerékpáros csillagtúráknak. A templom szomszédságában vendégházas szálláshelyet kínálnak (Vendégház a Két Toronyhoz).

Az épület és az udvari helyiségek akadálymentesítettek.

Nyitva tartásról az alábbi elérhetőségeken érdeklődjenek:

Telefonon: 0630/255-1343

E-mail: szentjakablatogato@gmail.com

 

Ne távozzon üres szívvel!

Ismerje meg a templom egyedülálló történetét és annak tanulságait! Együtt szenvedett az itt élőkkel és az egész nemzettel, megélt és túlélt 800 viszontagságos évet. Élje át a román korra jellemző bensőséges, lélekemelő templombelső varázsát!

Nem vagyunk egyedül a nagyvilágban. Velünk az Isten, aki vigasztalja, lelkileg megerősíti, és a jóra indítja a hozzá imádkozót. Gyújtson gyertyát szeretteiért, élőkért és holtakért! Az imádság lelkileg összekapcsolja az egymáshoz ragaszkodó lelkeket. A távolság ellenére olyan közelséget élhetünk meg, amely megnyugvással és örömmel tölti el a lelkünket.

Az itt megfogalmazott imaszándékokra rendszeresen mutatunk be szentmisét. A zarándokok védőszentjének, Szent Jakabnak tiszteletére szentelt templomban, áldásban részesülhet. Az oltáron elhelyezett üveggömbből húzhat egy útravaló gondolatot eligazításképpen.

Végül ne feledje, hogy vannak helyek, ahová életünk során többször is visszatérünk, hogy ott lelkileg töltekezzünk. Sokak számára jelent ilyen erőforrást a lébényi templom. Tartozzon Ön is közénk! A templom melletti Látogatóközpontban helyet adunk családi, baráti összejöveteleknek.

 

Miért érdemes a lébényi Szent Jakab templomot felkeresni?

Lébény főterén áll Magyarország egyik legjelentősebb műemléke, a XIII. század elején épült román stílusú Szent Jakab templom, az egykori bencés apátsági templom és középkori monostor.

Bár a történelem viharai nyomokat hagytak az Isten házán az elmúlt több mint 800 év alatt, ennek ellenére ma is épségben, méltóságteljesen emelkedik ki környezetéből.

Magasztosak a faragott kváderkövekből épített falak, s ezt csak fokozza a két kapuzat látványa, melyeknek korabeli díszítőmotívumai szemet gyönyörködtetőek.

A templomot építtető, előkelő, magas méltóságokat viselő család bőkezű adományainak és az építőmesteri tudásnak köszönhetően a templombelső is lenyűgöző. A belépőt óhatatlanul megérinti és elmélyülésre készteti látványa.

A falak nemes egyszerűségével harmonikus egységet alkotnak a díszes faragott oszlopfők, az eredeti keresztboltozatok, valamint a XIX. századi alkotóműhelyből kikerült gyönyörű megmunkálású, fából készült faragott oltárok.

Az öreg plébániát, ma zarándokház, a középkori bencés apátság régi épületének egy részének alapjára építették. Az első apát Lénárd volt, akit 1219-ben már említenek. Maga a templom már 1206-ban állt.

Lébény sorsa a pannonhalmi főapátságtól függött. Mivel 1550 után Pannonhalmát több ízben is bevették és elfoglalták a törökök, a volt lébényi apátság tulajdonosai is gyakran változtak. Lébényt a bencések 1529-ben hagyták el. Végül 1638-ban császári megerősítéssel a jezsuita szerzetesek tulajdonában került az apátság. A felújított középkori kolostorba lábadozóikat, öregjeiket és üdülőket helyeztek el.

A törökök 1683-ban felégették az épületet és csak kiűzésük után épült újjá a kolostor barokk stílusban. A jezsuitákat pápai rendelet alapján 1773-ban feloszlatták, birtokaik az államkincstárba kerültek. Később a kolostor megmaradt részét 1838-ban plébániává alakították át, ahol helyet kapott a helyi katolikus egyázközség plébánosa. Dingraff Gáspár plébános kezdeményezte a templom nagy felújítását, melyre az 1860-as, 70-es években került sor. Itt hunyt el és a helyi katolikus temetőben nyugszik.

Az új plébániaépület Maráz Péter tervei alapján 2002-2003-ban épült modern, a román kort idéző stílusban a középkori kolostor gazdasági udvarának a helyére. Építését régészeti kutatás előzte meg, melynek során értékes középkori emlékek kerültek elő. A leletek a mosonmagyaróvári múzeumban tekinthetők meg. Az épületet Reicher János gútai (SK) kovácsmester munkái díszítik (Jó Pásztor, Szűz Mária Gyermekével).

Hívjuk a gyalogos és autóbuszon érkező zarándokokat, akik a hosszú út után imádságos lélekkel lépik át a küszöböt, s hajtják meg fejüket Szent Jakab, az első apostol vértanú ereklyéje előtt.

Hívjuk azokat, akik a mindennapok rohanásából kiszakadva, a templom elmélkedésre ösztönző csendjére vágynak, s azokat is, akik a középkor építészetének egyik legszebb magyarországi alkotásában, történelmünk több mint 800 éves tanújának szépségében szeretnének gyönyörködni.

Templomunk megtekintése után érdemes sétát tenni településünkön, mely rendezett környezetben, több érdekes látnivalót is kínál.

Szent Jakab Látogatóközpont Lébény, 9155 Lébény, Templom tér 2., GPS: 47.737295, 17.388115

Lébény Győrtől 20 km-re található autóval az M1-es autópálya 142-es kilométerszelvényénél, ahonnan, az autópályát elhagyva, 3 km-en belül elérjük a román kori templomot.

 

Jó utat! Várjuk szeretettel!

Szent Jakab Látogatóközpont Lébény

Széchenyi 2021