Víz világnapja

2022.június.10.
"Láthatóvá tenni a láthatatlant."

Víz világnapja

Írta: Knopfné Tilinger Ildikó

       Tóthné Horváth Veronika

 

1992-ben a Rio de Janeiróban megrendezett nemzetközi Környezet és Fejlődés konferencián született meg a döntés, mely szerint március 22-t a Víz Világnapjává nyilvánítják. Az eseményt először 1993-ban tartották meg azzal a céllal, hogy felhívják az emberek figyelmét a víz, mint természeti kincs nélkülözhetetlenségére. A Víz Világnap minden évben más témára fókuszál ezzel is kiemelve, hogy az élet milyen sok területén van fontos szerepe a víznek.

A 2022-ben a világnap fókuszában a felszín alatti vizek állnak, szlogenje:

 

Láthatóvá tenni a láthatatlant

A Föld csak látszólag kék bolygó, globális szinten a vízkészlet 97,5 százaléka emberi fogyasztásra alkalmatlan. A Föld lakosságának növekedésével a vízfogyasztás is növekszik. A növekvő vízigény biztosítása azonban a természeti erőforrások és a környezet károsításával járhat. A Föld vízkészletének megóvásával és hatékony felhasználásával hozzájárulhatunk a klímaváltozás lassításához. A kedvezőtlen folyamatok megállítása érdekében

  • védeni kell a szén-dioxid elnyelésére képes erdőket, óceánokat és vizes élőhelyeket,
  • környezetbarát mezőgazdálkodási technológiákat szükséges alkalmazni,
  • törekedni kell a szennyvíz biztonságos újra használatára, valamint tisztítására

A felszínalatti vizek jelentik az ivóvíz és az öntözővíz legfőbb bázisát. Mivel a csapadék rapszodikus, a felszín alatti vízkészlet nyújtja az ellátás folytonosságához szükséges stabilitást. Ezért fontos a környezetvédelem, mert minden szennyezés a légkörből és a talajból is a felszín alá mosódik, az emberiség a saját léte ellen tör a vízbázis mérgezésével.

A környezetszennyezésen túl a globális felmelegedés is okozója, hogy a Föld népességének egyre nagyobb hányada nem jut vezetékes ivóvízhez. Az elnyúló aszály egyre nagyobb területeket perzsel fel. A szélsőséges időjárási jelenségek is gyakoribbá váltak, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot azonban nem issza be a talaj, árvizek formájában, szennyezetté válva folyik el, így nem hasznosul ivóvízként.

A víz a legértékesebb erőforrásunk, kötelességünk felelősségteljesen felhasználni mind az iparban, mind a mezőgazdaságban, mind otthonainkban.

A víz szeretetét és óvását nem lehet elég korán elkezdeni, hisz már gyermekkorban kialakulnak a világról alkotott alapvető nézeteink.

A víz témahét alkalmával minden csoport foglalkozott a víz fontosságával. Beszélgettek jellemzőiről, meséltek nélkülözhetetlenségéről. Kísérleteket végeztek. A Földgömbön megkeresték bolygónk hatalmas óceánjait, tengereit, folyóit. A tapasztalat és információk gyűjtése után élményeiket a rajzokban, festett, ragasztott alkotásokban megcsodálhatta mindenki az óvoda folyosóján.

 Májusban a Pannon-Víz Zrt. munkatársai látogattak el Óvodánkba, ahol ismeretterjesztő előadást tartottak a vízbázisvédelem jegyében.

Az előadás során a gyermekek számos új ismerettel gazdagodhattak a környezet- és vízbázisvédelem témakörében, ahol jobban megismerhették, hogy miért kell kiemelt figyelmet fordítani megóvásukra, továbbá arra, hogy a klímaváltozás mennyire befolyásolja vízkészleteinket. Megtudhatták, hogy miért fontos szennyvízelvezető rendszereink használata, valamint hasznos tippeket kaphattak arra, hogyan takarékoskodjunk a vízzel. Óvodai vízfogyasztásnál, kézmosáskor, fogmosáskor rendszeresen figyelmeztetjük a gyerekeket a takarékoskodás fontosságára.

A gyerekek nagy érdeklődéssel fogadták az érdekes terepasztalt és víztorony maketteket, valamint személyesen találkozhattak és megsimogathatták Csövi teknős kabalát is.

Széchenyi 2021