Lébényi Liszt Ferenc Vegyeskar

2023.március.30.
Célja: az ifjúsági és felnőtt korú zenekedvelőknek lehetőséget nyújtani a kórusmuzsika művelésére, a zenekultúra terjesztésére határainkon innen és túl.

Megalakulás: 1991.

Elnök: Lenzsér Józsefné

Karnagy: Szombathelyi Szaniszló

Adószám: 19109255-1-08

A szervezet célja:

Lébény községben az ifjúsági és felnőtt korú zenekedvelők részére lehetőséget nyújtani a kórusmuzsika művelésére, a zenekultúra terjesztésére határainkon innen és túl.

Az egyesület fontos feladatnak tartja a zenei ismeretterjesztést. Gazdag, sokrétű repertoárunk minden zenei stíluskorszakot felölel, a legkülönbözőbb műfajokat mutatja fel. E repertoárban megtalálhatók egyházi és világi művek is, így bármilyen rendezvényen, ünnepen színvonalas alkalmi és önálló koncertet tud prezentálni.

Az 1922-ben férfikarként szerveződött közösség az elmúlt mintegy 90 év során rengeteg lébényi és környékbeli lakosnak kínált lehetőséget a szabadidő hasznos eltöltésére.

A kórus állandó tagsága 30-35 fő között mozog. Tagjai közt minden korosztály képviselteti magát – köszönhető a sokszínű dallamvilágnak és a baráti hangulatnak. Dalolnak itt diákok, tanárok, óvónők, mérnökök, családapák és családanyák – sőt, egész családok is. Innen is ered egykori karnagyunk elnevezése: „az éneklő család".

A kórus minősítése aranykoszorú diploma. Több rádiófelvételt, országos dalos találkozót, rendszeres megyei és regionális megmérettetést tudhat maga mögött, az évek során átlépve országunk határait is. Így többek között eljutott már Németországba, Ausztriába, Hollandiába, Romániába és Olaszországba is, ahol a vatikáni audiencián alkalma nyílt a pápa előtt énekelni. Fontos szempont az énekkar életében a határon túli magyarokkal való kapcsolattartás. Baráti kapcsolatokat ápol szlovákiai magyar kórusokkal (Bős, Pozsonyeperjes, Nagymegyer), valamint számos magyarországi vegyeskarral (Gyarmat, Kóny, Ajka-Padragkút).

A kórus rendszeresen részt vesz a helyi önkormányzati és megyei rendezvényeken. Évente 15-20 fellépést vállal, meghívásnak tesz eleget.

Programok:

  • Rendszeres résztvevői vagyunk az augusztus 20-i államalapítási ünnepségnek, közreműködünk a Hősök Napján.
  • Minden évben megrendezzük a Dal Ünnepe hangversenyt, amelyen baráti kórusokkal közösen kalauzoljuk a közönséget a zene világába.
  • Őszi hangverseny, amelynek minden évben a 800 éves lébényi templom ad helyet.
  • Adventi koncert a helyi kórusokkal és énekesekkel közösen a lébényi templomban.
Széchenyi 2021